Help! Wat kan ik doen tegen acné?
Wat is Acné?
Acne – ook wel acné vulgaris genoemd – is een chronische huidaandoening waarbij de talgklierfollikels ontstoken zijn. Talgklierfollikels en haarfollikels zijn kleine zakjes in de huid. Ze bevatten talgklieren en hebben een opening naar buiten. Talgklieren maken talg en scheiden dat via de opening van de klier naar de huid uit. Talg houdt de huid soepel en in goede conditie. Bij acne worden de talgklieren in de huid echter groter; ze maken ook meer talg dan normaal aan.
Hoe ontstaat Acné?
In de meeste gevallen begint acné in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de porie verstopt raken. In de talgklier zitten ook bacteriën die de talg omzetten in “vrije” vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren van bacteriën zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Acne komt voor op plaatsen waar veel talgklierfollikels zijn: in het gezicht, de nek, op het bovenste deel van de borst, de schouders en de rug.
Nog even de mogelijke oorzaken op een rij?
- genetische aanleg (andere familieleden hebben ernstige acne)
- hormonale veranderingen (pubertijd, menstruatie of zwangerschap)
- verkeerde, porie afsluitende cosmetica (zoals; minerale oliën, in het Latijns ook wel Paraffinum Liquidum genoemd)
- roken
- psychologische stress
- omgevingsfactoren zoals hoge vochtigheidsgraad of werken in een vuile omgeving
- druk door kleding op de huid (strakke boorden, voorhoofdsbanden)
- verschillende geneesmiddelen
- voeding
- verdikking van de huid door uv stralen
Wat kan een specialist doen?
Er bestaat geen standaard behandeling bij acne en daarom is een goede samenwerking belangrijk. Om te bepalen wat voor behandeling het beste aansluit, beginnen we altijd met een intake gesprek. Tijdens het intakegesprek worden uw wensen en behandelgeschiedenis in kaart gebracht. Daarna brengen wij uw huid in kaart aan de hand van een uitgebreide huidscan. Tot slot krijgt u een behandeladvies geheel afgestemd op uw huidbehoefte.
Afspraak maken voor een intake?
Prijzen:
Weet je niet welke behandeling je moet kiezen, dan adviseren wij altijd te kiezen voor een 75 minuten behandeling. We hebben dan genoeg tijd om alle onzuiverheden te verwijderen. Daarnaast kunnen we altijd switchen tussen een level 2 of 3 peel. Voor meer prijzen kijk op onze Acné behandelingen.
Vergoedingen
Het hebben van acne en/of acne-littekens in welke mate dan ook is al vervelend genoeg. Veel mensen onderschatten de sociale gevolgen van deze aandoening. Daarom willen we er graag alles aan doen om onze klanten goed te informeren, om op deze manier zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. De behandeling van acne en-/of acne-littekens wordt helaas niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar wel vanuit veel aanvullende zorgverzekeringen. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle acne vergoedingen voor 2022. Wees gerust; je hebt nog voldoende tijd om je verzekering aan te passen.
Het bedrag gaat NIET van je eigen risico af!
Hoe werkt het?
De behandeling wordt eerst bij ons betaald, daarna kan de factuur die je van ons krijgt opgestuurd worden naar je zorgverzekeraar. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en het Anbos en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. In de meeste gevallen is een verwijsbrief niet noodzakelijk, maar in sommige gevallen wel. Controleer dit bij je verzekeraar.
Thuisadvies
- Knijp de puistjes niet zelf uit. Bij het drukken of knijpen druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaat er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken.
- Ga niet onder de zonnebank als je acne hebt. UV stralen kunnen in het begin acne iets verbeteren, later wordt de huid door UV stralen juist dikker, waardoor er meer mee-eters ontstaan.
- Gebruik geen verzorging met zeep op alcohol. Door uitdroging van de huid wordt de talgproductie gestimuleerd, wat zorgt voor meer talgproductie.
- Verschoon om de dag je kussensloop.
- Zit niet aan de huid
- Volg het thuisverzorgingsadvies goed op
- Gebruik een peeling om de dode huidcellen effectief te verwijderen.
- Minimaal SPF30 om pigmentvlekken te voorkomen
- Foundation mag, wel adviseren wij gebruik te maken van een ademende en ontstekingsremmende foundation.